Krypande till världskartan - den första nationella Babydagen firas 29.9.2017!

Vauvanpaiva_julisteet_20173.jpg
Vauvanpaiva_julisteet_20174.jpg

Finland, som i år fyller 100 år, vill ge röst åt den kommande generationen, de nyfödda bebisarna. En av de största erövringarna i det självständiga Finland har varit arbetet för spädbarn. Vårt land har varit banbrytare såväl i att utveckla barnarådgivningen som att skapa den unika moderskapsförpackningen. Som en del av Finland 100 År firandet är det dags att fira den första nationella Babydagen tillsammans.

Babydagen organiseras av BabyFinland rf tillsammans med servicesektorn, organisationer, företag, media och familjer. BabyFinland är en samhällsaktiv intresseorganisation för bebisar, en pro baby rörelse, som främjar att babyns egen röst stärks i familjerna och i samhället. Målet är ett babyvänligare Finland, där man förstår betydelsen av de första levnadsåren och det tidiga
samspelet. BabyFinland vill stärka gemenskap, stödjande nätverk, möten mellan generationer och dialogen mellan vetenskap och vardagen. BabyFinland stärker ett mångsidigt förverkligande av familjernas liv från babyperspektiv.


Babydagen firas för första gången 29.9.2017 och därefter varje år den sista fredagen i september. Under Babydagen lyfter man fram familjernas och samhällets möjligheter och utmaningar gällande bebisarnas och deras familjers liv i hemmen i det 100- åriga Finland.

Rådgivningen och lekparkerna i Helsingfors firar Babydagen med att arrangera en Babyfest med program för bebisar och föräldrar. Samtidigt utmanar Helsingfors hela Finlands barnrådgivningar och lekparker att komma med.

Finlands evangeliska kyrkans Kyrkoförvaltning deltar i Babydagen genom att inbjuda församlingarna att fira Babydagen.

Organisationer som Marthaförbundet, Förbundet för mödra- och skyddshem, Pirpana rf, Hero rf och andra kommer att samarbeta och organisera aktiviteter under Babydagen.

Familje- och omsorgsminister Annika Saarikko och beskyddaren för evenemanget, barnombudsmannen Tuomas Kurttila lyfter fram på Babydagen betydelsen av den allmänna positiva inställningen för bebisar, viktigheten av de första åren och den trygga anknytningen för den hela fortsatta utvecklingen av barnet och för hela samhället.

Aktiviteterna under den nationella Babydagen 29.9. koncentreras i Musikhuset och på Medborgar torget, varifrån en procession av barnvagnar för ett meddelande för beslutsfattare i riksdagen klockan 12.


Vi välkomnar alla att delta i Babydagen på olika sätt nationellt och lokalt i hemmen, kommuner, bibliotek, butiker, arbetsplatser och i församlingar, barnrådgivningar och lekparker. Företag, sociala media och andra media - välkomna att bli betagna av bebisarna och att delta i Babydagen.

Mera information: VauvaSuomi ry, BabyFinland rf (www.vauvasuomi.fi)
Ordförande Merja-Maaria Turunen, 040 5811625 merjamaaria.turunen@vauvasuomi.fi
Styrelsemedlem Sinikka Mäkelä 040 5314561 sinikka.makela@vauvasuomi.fi
Koordinator Minna Pahkin 045 2630 133 minna.pahkin@vauvasuomi.fi
Koordinator Hanna Onttonen 0405115624 hanna.onttonen@vauvasuomi.fi