AJANKOHTAISET UUTISET


Screenshot 2017-09-28 16.47.26.png

VauvaSuomen pj. Merja-Maaria Turunen ja Viivi vauva olivat yhdessä MTV3 Huomenta Suomi-ohjelmassa aamulla 28.9!

 

 

 

Screenshot 2017-09-19 14.32.24.png

Vauvan päivä tiedote on julkaisuvapaa!

Lataa PDF alla olevasta painikkeesta


Hieno viikon aloitus Kirkkohallituksessa!

Kirkon lapsi- ja perhetyön toimijat ovat mukana tekemässä yhteistä Vauvan päivää.

Vauvan päivä sijottuu Mikkelinpäivälle, joka on lapsien suojeluspyhimys Mikaelin kunniaksi. Mikkelinpäivää on vietetty varhaiskeskiajalta saakka laajalti kristikunnassa 29. syyskuuta. Varhaisimmat tiedot sen vietosta ovat 400-luvulta Fryygiasta. Nykyisin Mikkelinpäivä on kaikkien enkelien päivä.

 

Kuva: Arttu Kokkonen

Kuva: Arttu Kokkonen

Tänä vuonna 29.9. VAUVOILLE OMA JUHLAPÄIVÄ

Äitienpäivän ja Isänpäivän rinnalle kansalliseen kalenteriin tulee nyt myös Vauvan päivä. Sitä vietetään aina syyskuun viimeisenä perjantaina. Vauvan päivän tavoitteet ja konsepti julkistettiin virallisesti lukuisten vauvojen ja muiden kutsuvieraiden läsnä ollessa torstaina 1.6 Säätytalolla. Samassa tilaisuudessa julkistettiin myös Vauvan päivän visuaalinen ilme, jonka on suunnitellut johtaviin mainostoimistoihin kuuluva Bob the Robot.

”Päivän tavoitteena on tuoda esille tarpeita ja haasteita, joita vauvan ja vauvaperheen elämään vuoden kaikkina muina päivinä liittyy”, sanoo Vauvan päivän taustaorganisaation, VauvaSuomi ry:n hallituksen puheenjohtaja Merja-Maaria Turunen. Tarkoitus on antaa kaikille yli 50 000 syntyneelle vauvalle ääni ja paikka yhteiskunnassa sekä mahdollisuus osallistua syyskuun 29 päivänä Suomi 100 -juhlintaan.

Vauvan päivää tullaan viettämään syksyllä yhdessä yritysten, julkisen sektorin, järjestöjen ja yhteisöjen kanssa. Vauvan päivään osallistutaan eri tavoin kodeissa, kunnissa, kirjastoissa, kaupoissa, työpaikoilla, puistoissa, neuvoloissa sekä seurakunnissa valtakunnallisesti.

Avauspuheenvuoron pitänyt, tuleva perhe- ja peruspalveluministeri Annikka Saarikko korosti kolmea asiaa: ”Meidän tulee kiinnittää huomiota syntyvyyteen, yhteiskunnalliseen ilmapiiriin ja vanhemmuuden kulttuuriin”. Vaikeaan syntyvyyden laskuun kansanedustaja Saarikko toivoi lisää avointa ja erityisesti poliittista keskustelua. Myös suomalainen ilmapiiri, johon vauva tänään syntyy, on monisyisyydessään enemmän kuin haastava ja siksi sekin kaipaa parantamista. ”Vanhemmuuden kulttuuriin kuuluu ilo ja asenne, että jos omat voimat eivät aina siihen riitä, on uskallettava hakea apua ja sitä taas pitää olla tarjolla”, Saarikko korosti.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila toivoi, että Vauvan päivästä tulisi aika, jolloin annetaan vauvalle ääni, vaikutusmahdollisuus ja paikka yhteiskunnassa. Hän painotti vauvan syntyvän meille kaikille ja olevan yhteinen, ei pelkästään yhteiskunnassa vaan työpaikalla ja yhteisöissä. ”On kuitenkin tärkeä muistaa, että myös vastuu vauvasta ja hänen tulevaisuudestaan on yhteinen.” Kurttila toivoo Vauvan päivän vieton leviävän Suomesta maailmalle ja tulevan suomalaiseksi vientituotteeksi.

Kuva: Arttu Kokkonen

Kuva: Arttu Kokkonen

Säätytalolla otettiin vastaan myös ensimmäiset Vauvan päivään liittyvät haasteet. Helsingin neuvolat ja leikkipuistot viettävät syyskuun 29 päivänä Vauvan päivää ja Herttoniemen neuvolan osastonhoitaja Raija Saavalainen-Kourula sekä leikkipuisto- ja iltapäivätoiminnan päällikköHanna Linna haastoivat mukaan kaikki Suomen neuvolat ja leikkipuistot. Suomen evankelisluterilaisen kirkon Kirkkohallituksen Anne Anttonen, johtava asiantuntija perheasiat ja perheneuvonnan koulutusyksiköstä, totesi kirkon perheneuvonnan kokemuksen olevan se, että tuettu ja kannateltu parisuhde jaksaa kantaa koko perhettä. Vauvaperheen ensimmäisenä vuonna saama tuki säteilee pitkälle vauvan ja muiden perheenjäsenten elämään. Anttonen haastoi suomalaiset seurakunnat mukaan toteuttamaan Vauvan päivää.

Työterveyslaitoksen (TTL) johtaja Salla Toppinen-Tanner piti tärkeänä työn ja perheen yhteensovittamisen mahdollisuutta sekä vauvaystävällisen työpaikan vahvistamista. ”Lapsi- ja perheystävällisyyttä voi edistää myös työpaikkojen kautta mahdollistamalla yhteensovittamisen avulla sujuva arki. Tarvitaan erilaisia työjoustoja. Onnellinen työntekijä on myös hyvä työntekijä”, Toppinen-Tanner muistutti. Tampereen yliopiston professori Kaija Puura kertoi varhaisen vuorovaikutuksen ja kiintymyksen merkityksestä vauvalle ja koko perheelle. ”Vauvan peruskysymyksiä ovat: Rakastaako minua kukaan? Jäänkö henkiin? Olenko yhtä rakas kuin muutkin? Varhainen vuorovaikutus lisää mielihyvän tunnetta ja sillä on pitkäkestoisia vaikutuksia lapsen kasvulle.”

 

Vauvoille musiikkia

2.5.2017 vastaanottivat yhdistyksen puheenjohtaja Merja-Maaria Turunen sekä hallituksen jäsen Sinikka Mäkelä säveltäjä, kapellimestari Leif Segerstamin   VauvaSuomi ry:lle lahjoittaman teoksen " Vauvan korvat Tellus-planeetan ääridimensioissa". Kuvassa hymyilevät juuri Kiinasta palannut ja Madridiin lähdössä oleva säveltäjä ja Sinikka Mäkelä. Kuvan otti Merja-Maaria Turunen.

 

VauvaSuomi ry sai rahoitusta

VauvaSuomi ry Vauvafestarit varhaisen vuorovaikutuksen tukemiseksi lastenneuvoloissa on saanut rahoituksen Alli Paasikiven säätiöltä. Säätiön hallitus on kokouksessaan 27. maaliskuuta 2017 päättänyt myöntää hankkeelle rahoitusta. Apurahoja koskeva tiedote löytyy säätiön sivuilta www.allinsaatio.fi

 


Unelmien kutojat

Kolmessa kirjastossa järjestetään kevään 2017 aikana näyttely ”Unelmien kutojat”. VauvaSuomi on mukana näyttelyssä markkinoimassa syyskuun Vauvan päivää. Lisäksi esittelyt Sinikka Mäkelän kirjasta: ”Vauvan kanssa vuorovaikutuksen puutarhassa sekä satuhierontakirja ”Pikkupeikko ja kuu”

  • Unelmien kutojat Espoon Iso Omena 5.3 – 12.3.2017
  • Vantaan Point kirjasto 20.3 – 31.3.2017
  • Espoon Sello myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

VAUVAFOORUM kokoontuu 9-10.11.2017. Ammattilaisille ja päättäjille tarkoitettu tapahtuma, johon kootaan perheiden toiveita ja haasteita.


 

TWITTER


INSTAGRAM