VAUVAFESTARIT NEUVOLASSA

Puistolan ja Herttoniemen neuvoloissa järjestettiin pilottikokeiluna puolen päivän pituiset Vauvafestarit. Paikalle tuli yhteensä kolmisenkymmentä vauvaa. Puistolassa kokeiltiin mallin toimivuutta ja Herttoniemessä sitä kehitettiin edelleen niin, että terveydenhoitajat tulivat aktiivisemmin mukaan. Kaikille oli yhteistä ohjelmaa, kuten tietoiskuja vuorovaikutuksesta tai vauvan näön kehityksestä, refleksiliikkeitä motoriikan tueksi, vauvamuskaria ja satuhierontarentoutusta. Lisäksi vauvat ja vanhemmat saivat vaeltaa terveydenhoitajien vastaanotoille kyselemään tai keskustelemaan tärkeistä teemoista, kokeilemaan sormiruokailua tai aistinurkkausta. Vanhemmille järjestettiin kahvitarjoilu ja Valio lahjoitti heille vauvanruokaa.

Vanhemmille annettiin palautekysely molemmissa paikoissa ja vastaukset ilmensivät erittäin suurta tyytyväisyyttä. Vanhemmat saivat mahdollisuuden verkostoitumiseen ja he pitivät tärkeänä saada vertailupohjaa oman vauvan ja muiden vauvojen havainnoimiseen. Terveydenhoitajat saivat mahdollisuuden nähdä tuttuja perheitä uudesta perspektiivistä ja rennommissa tunnelmissa kuin vastaanotolla. Heille tuli uusia kehittämisajatuksia omaan neuvolatyöhön. Vauvat saivat mukavia elämyshetkiä ja he rentoutuivat silmin nähden. Vauvat ottivat kontaktia myös toisiinsa samalla, kun he olivat turvallisesti äitinsä tai isänsä lähellä.

Suurin osa vanhemmista oli äitejä, mutta isille voisi jatkossa järjestää jotain nimenomaan heitä kiinnostavaa ohjelmaa.

Vauvafestarit toimi piristysruiskeena, se oli kuin ennaltaehkäisevä henkinen rokote.